Hannonia Braun-Blanq. & Maire, Bull. Soc. Hist. Nat. Afrique N. 22: 104. 1931

Afí al gènere Cyrtantha amb el perigoni recte, tub recte i cilíndric, tèpals amb 3 nervis, el central amb un marge verdós, distint del gènere Sterbergia per tenir les flors blanques en cimes de dues flors.

 

Hannonia hesperidum Braun-Blanq. & Maire, Bull. Soc. Hist. Nat. Afrique N. 22: 104. 1931

= Hannonia hesperidum var. legionariorum Emb. Bulletin de la Société des Sciences Naturelles du Maroc 15: 175. 1935

N.v.: Anònia

Protoleg: "Glabra, amb 1 bulb subglobós, ovoide, de fins a 25 x 20 mm, amb la túnica membranosa que supera el bulb i envolta la base de l'escap i de fins a 4 cm. Fulla inferior amb la vagina reduïda i escariosa i el limbe molt curt; fulles superiors (2-3) linears, planes i glauques i un xic carnoses de prop de 2 mm d'ample i de fins a 22 cm de llarg amb l'àpex obtús. Escap de 10-12 cm, glauc i fistulós. Espata amb 2 peces escarioses, un poc blanquinoses, lanceolades i agudes, arriba a la metitat del periant. Flors en cimes bípares, de prop de18 mm i curatament pedunculades. Tèpals linears lanceolats, amb l'àpex més ample, quasi espatulats, amb la base atenuada i l'àpex subescutel·lat, agut i amb un mucró verd, barbulat, amb l'interior blanc i l'exterior amb una línia verda i amb 3 nervis, d'11 x 2 mm, la base en tub d'uns 5 mm, connat i blanc. Corona nul·la. 3 estams subiguals, filaments amb la base blanca i dilatada i amb dents a l'àpex de la part dilatada; anteres grogues, medifixes, oblongues, amb l'àpex arrodonit quasi truncat i la base lleument emarginada. Estil blanc, erecte, amb la llargada dels estams; estil engrossit quasi trilobat. Ovari de prop de 2 mm, verd, trilocular, cada làcul amb 5-6 granes. Habita les fissures de roques calcàries al litoral de l'oceà prop del promontori d'Hèrcules (Cap Ghir), entre 50-100 msm floreix al març i a l'abril. Tipus: Herb. Univers. Algeriensis i Herbari Braun-Blanquet.

Celte curieuse Ainaryllidacée a été trouvée par nous le 4 avril 1926 dansles fissures des rochers escarpés de calcaire eoralligène qui bor- dent, à peu de distance, le littoral de l'Océan au S E du Cap Ghir, à l'exposition S-SW. La plante est abondante dans ces fissures, mais nous n'avons pu trouver, malgré d'activés recherches, que deux pieds fleuris, dont l'un à fleurs déjà passées et l'autre à fleurs en plein épanouissement. Nous avons rapporté une douzaine de bulbes, que nous avons cultivés à Alger pendant quatre années sans pouvoir obtenir leur florai- son. Il est possible que la floraison que nous avons observée en avril 1920 soit une floraison anormale et que la plante fleurisse normalement à une autre saison ; nous avons revu la station de la plante au mois d'août sans trouver autre chose que quelques feuilles. Nous n'avons pu rapporter cette plante à aucun genre d'Amaryllidacées connu et nous avons dû en faire le type d'un genre nouveau que nous avons nommé IJttnnonta en l'honneur du navigateur carthaginois HANNON, le premier explorateur de la côte occidentale de l'Afrique. Le Hannc\nia Hesperidum, affine au genre austro-africain Cyrtanthus, est une remarquable relique de la flore tertiaire, comme d'ailleurs la plupart des plantes au milieu desquels il croît et dont voici la liste : Argania spinosa, Rhus oxgacantha, Ggmnosporia senegalensis, Warionia Saharae, Teucrium rupestre, Periploca laevigata, Asparagus Pastorianus, Caronilla viminalis, Andrachne aspera, Enphorba [sic] Beaumierana avec le parasite Striga gesnernides, Senecio Anteuphorbium, Sempervivum arboreum, Caralluma Hesperidum, Sedum sedoides, Vicia, ..."

Amarilidàcia endèmica de Marroc.

 

Hannonia hesperidum Braun-Blanq. & Maire

Inflorescència típica de l'anònia, Antiatlas, Marroc (MA), octubre de 2011

 

 

Hannonia hesperidum Braun-Blanq. & Maire

Inflorescència típica de l'anònia, Antiatlas, Marroc (MA), octubre de 2011

 

 

Actualitzat a data: 28/X/2014 a 01:32 h.

Flora